DIALOG interviu între Marius Buiculescu și Constantin Goagea

Arhitectul Constantin Goagea este editor al prestigioasei revistei Zeppelin.

Marius Buiculescu este fondator Atip Design și face parte din comitetul de organizare al primei ediții EAST ACADEMY AWARDS.

Constantin, avem onoarea să faci parte din juriul care va desemna premianții EAST ACADEMY AWARDS. Mai sunt întrecerile o atracție de acest gen pentru studenți?

Pentru studenți și pentru creativi în general este esențial să valideze (sau invalideze) practic o soluție la care s-au gândit. Și de asemenea să scoată în lume un concept sau o idee, pentru a vedea cum rezistă în viața reală, în contextul cultural în care este aruncat. Orice concurs este o scenă, din care ai în orice caz foarte multe lucruri de învățat. Pitch-ul și competiția vor face parte oricum din viața oricărui profesionist în domeniu.

Ne străduim să construim o punte de comunicare între creativi și producția publicitară. Ce altceva am mai putea face pentru acest obiectiv?

Cred că orice implică o latură practică și de producție sau materializare propriu-zisă ar fi bine-venit. Pot fi tot felul de workshop-uri în care să înveți tehnologii sau aplicații, sau care sunt limitele unui material, sau cât de frumos îmbătrânește un material și în ce condiții.

Este util ca designerii și arhitecții să viziteze târgurile de print și producție publicitară?

Este util, pentru că de multe ori componente de graphic design și producție de print sunt integrate în cadrul proiectelor de arhitectură. Tot ce înseamnă semnalistică de funcțiuni în cadrul unei clădiri publice, de exemplu (hotel, clădire de birouri, nod de transport în comun, orice fel de instituție etc) este de acest tip. Sau poate exista un strat de grafic design care să creeze identitate pentru un anumit spațiu. Sau se cere ca imaginea de brand să fie prezentă în designul de interior, în spațiile de recepție sau în toată clădirea. Toate acestea trebuie să fie în acord cu arhitectura, să fie coerente. Și în cazurile cele mai inspirate, să se pună reciproc în valoare. Ei bine, pentru un rezultat de felul acesta, ideal este ca graficianul să lucreze împreună cu arhitectul încă din primul stadiu de design. Și este necesar ca ambii să știe foarte bine care sunt posibilitățile tehnice de producție, să poată controla precis cum va arăta un anumit detaliu în realitate, să fie la zi cu materialele, tehnologiile și aplicațiile de ultimă oră.