DIALOG interviu între Marius Buiculescu și Andrei Borțun

DIALOG interviu între Marius Buiculescu și Andrei Borțun

Andrei Borțun este fondatorul The Institute – Galeria Industriilor Creative din România. Marius Buiculescu este fondator la Atip Design și face parte din comitetul de organizare al primei ediții EAST ACADEMY AWARDS.

Andrei, mai sunt concursurile românești de creație atractive pentru colegii din agențiile de publicitate?

Dacă ne referim la Effie, Internetics sau Fibra, răspunsul este DA.Important este să fie, sa rămană sau să devină relevante și pentru clienții agențiilor .

 Ai urmărit parcursul întrecerii East Academy Awards unde avem onoarea să faci parte din juriu. Am avut 65 de concurenți. Chiar dacă cel puțin 3 teme se adresează creativilor, nu am avut niciun concurent din agenții. De ce crezi?

Poate pentru că este prima ediție; poate pentru că nu ați avut încă partenerii care să promoveze concursul în comunitatea lor, de exemplu Art Directors Club Ro. Și sincer, cred că nu premiul în bani trebuie să fie principalul cârlig și demersul în sine ci faptul că un obiect sau proiect îți poate purta semnătura. Eventual poți avea câștig financiar din drepturi de autor pentru o anumită perioadă/ tiraj etc.

 Agențiile caută oameni talentați în design pentru producție publicitară?

Din ce in ce mai mult vedem colaborări interesante. Dar nu este chiar o coadă ca pe DN1 . Rămân optimist. Vom promova cât mai mult proiecte colaborative și în  general designul și designerii români.

Care dintre oamenii de agenție ar trebui să viziteze târguri de print și producție publicitară și mai ales de ce?

Oamenii de producție sunt deja acolo. Cred că ar ajuta să fie și oameni de creație, BTL, PR, CS. Dar desigur contează și pe ce conturi lucrezi , ce brief-uri ai etc.