Dialog interviu între Marius Buiculescu și Arh. Florin Botea

Dialog interviu între Marius Buiculescu și Arh. Florin Botea

Florin Botea, ai câștigat premiul Klass cu proiectul Mushroom – stația de autobuz 2020. Felicitări și să facem cunoștință. Te rugăm să ne spui ceva despre viața ta profesională și personală. Cu ce te ocupi în prezent, unde locuiești. Cum ai auzit de concursul nostru și ce te-a determinat să participi?

Salut, sunt Florin Botea, din Craiova, absolvent al Colegiului de Arhitectură și Urbanism ION MINCU, București, secția Arhitectură de Interior și Mobilier, anul 2005. În prezent, de patru luni, sunt artist 3D la Brick Visuals în Budapesta.

Despre concurs am auzit prima dată de la bunul meu prieten, Matius Ichim, la puțin timp după ce am ajuns în Budapesta. El a fost cel care mi-a trimis link-ul pentru pagina oficială Facebook a concursului și, mărturisesc faptul că a trecut o perioadă destul de lungă până când am accesat pagina respectivă pentru a citi temele și regulamentul. La un moment dat chiar am crezut că am ratat data limită pentru înscrieri 🙂 din câte îmi amintesc, am completat formularul cu două zile înainte de această dată. Și mă bucur că am reușit să o fac. Îi mulțumesc lui Matius pentru că m-a informat despre această competiție. 

Ceea ce m-a determinat să particip a fost, din prima secundă, tema categoriei pentru semnalistică, Stația 2020, premiul Klass, categorie la care m-am înscris fără să dau prea mare atenție celorlalte. Motivul pentru care am fost atât de entuziasmat îl constituie faptul că de multă vreme îmi doream să proiectez, să-mi imaginez un astfel de obiect urban. Cu ceva ani în urma, am studiat îndelung refugiile și adăposturile pentru mijloacele de transport în comun din București și îmi doream să le înbunătățesc cumva, să le transform într-un loc mai prietenos cu călătorii dar și cu orașul însuși. Îmi amintesc de faptul că îmi doream să întocmesc o serie de propuneri pe puncte de interes major din București și să le prezint primăriei în speranța că la un moment dat se vor realiza 🙂 Poate am fost puțin naiv, dar nu îmi pare rău, cu toate că nu am reușit niciodată să fac acele propuneri.

Am parcurs prezentarea companiei la care lucrezi în prezent și sunt impresionat. Sper sincer ca într-o zi să te întorci în țară și să pui în valoare experiența câștigată despre communicating architecture. Pentru schimbări radicale, avem nevoie de emoții declanșatoare iar prezentările virtuale avansate pot provoca asta în mintea decizionalilor noștri lipsiți de viziune și imaginație. APIIP, asociația noastră și-a propus să organizeze acest concurs pentru a ne apropia de breasla creativilor. Ți se pare o initiațiva bună?

Mi se pare o initiațivă foarte bună și mai ales necesară. Sper să fie prima dintr-un lung șir.

Intenționăm să completăm platforma noastră East Academy cu o secțiune de anunțuri pentru job-uri și proiecte. Sperăm într-o facilitare a contactelor în care să se întâlnească mai ușor cererea cu oferta pe un segment specializat de producție publicitară. Cum comentezi inițiativă?

Cred că de multe ori în exercitarea profesiei de arhitect, indiferent de ce nișă acoperi, rezidențial, comercial, interes public, etc, sunt momente când nu ai toți specialiștii în lista de contacte și poate fi un factor care să consume mult timp și multă energie în a găsi unul potrivit. Cred că asta se întâmplă în mai toate domeniile creative. Așadar consider că o platformă care oferă posibilitatea de a comunica rapid și de a colabora cu specialiști dintr-o gamă largă de domenii, este bine venită.

Ce ți-a plăcut până acum la evenimentul EAST ACADEMY AWARDS și ce nu?

Cel mai mult mi-a placut faptul ăa acest concurs a avut mai multe categorii, că s-a dorit în mod evident realizarea unei legături cu cât mai mulți creativi, fie ei arhitecți, artiști, graficieni, etc. Mi-aș fi dorit să particip la toate 🙂 Poate la urmatoarea ediție. Ce nu mi-a plăcut, însă, nu aș putea să punctez cu exactitate. Poate modul în care a fost organizat întreg evenimentul nu a fost cel mai bun, însă experiența se câștigă făcând ca lucrurile să se întample și sunt sigur că la urmatoarea ediție veți fi la un alt nivel.

Ce teme de concurs ne sugerezi pentru o ediție viitoare?

Hm... Îmi place întrebarea asta 🙂 Sugestii ar putea fi foarte multe, însă sunt câteva teme ce îmi ocupă un spațiu destul de amplu printre gânduri.

- alternative pentru mesh-urile publicitare de mari dimensiuni ce acoperă fațadele clădirilor
- panouri publicitare și totemuri urbane
- mobilier și instalații urbane interactive pentru marile piețe ale orașelor
- modul raft expunere produse în supermarket