Dialog interviu între Marius Buiculescu și Daniel Sibiceanu

Dialog interviu între Marius Buiculescu și Daniel Sibiceanu

Daniel, ai câștigat premiul Mimaki cu proiectul Kendo. Să facem cunoștință. Te rugăm să ne spui ceva despre viața ta profesională și personală. Cu ce te ocupi în prezent, unde locuiești. Cum ai auzit de concursul nostru și ce te-a determinat să participi?

Lucrez în marketing și publicitate din 1997. Am inceput la NEI Industries (magazinele Mondo) companie de retail electronice și electrocasnice ca și junior graphic designer. Dat fiind multitudinea de branduri reprezentate în magazinele lor a fost nevoie să cunosc brand book-urile acestora pentru a găsi un numitor comun prin care împreună cu echipa de marketing să dezvoltăm un standard de amenajare al magazinelor. Timp de aproape cinci ani de zile, am ajuns să cunosc în detaliu brandurile Philips, Ericsson, Varta, Zanussi, Electrolux, Indesit, Ariston, Nokia, Nintendo, Aiwa și să cunosc retail design-ul sub îndrumarea celor de la Crabtree Hall UK.

De aici a pornit aventura, participând la proiecte cum ar fi lansarea gamei Gorenje Pininfarina în Romania, primul pachet OOH Kent, rooftop-ul animat Carlsberg de la Unirea, lansarea Google în Romania precum și multe alte proiecte care au modificat și inovat materialele și procesul tehnologic din producția publicitară astăzi.

În prezent locuiesc în București și lucrez ca și freelancer pe diverse proiecte. De acest concurs am auzit de la o prietenă foarte bună care m-a sunat și mi-a trimis link-ul către EAST ACADEMY AWARDS. Îi mulțumesc pe aceasta cale pentru încurajări și încredere.

Ce te-a inspirat pentru acest concept?

Am fost întodeauna fascinat de cultura japoneză de atenția la detalii, de modul exact și metodic, în care chiar și lucrurile de zi cu zi se desfașoară în această țară. Kendo este rezultatul modernizării vechilor tehnici japoneze de luptă cu sabia, modernizare pe care o găsim și la echipamentele Mimaki. Astfel, am asociat cele doua branduri Kendo și Mimaki pentru a scoate în evidență performanța. În grafica propusă am subliniat puncetele tari ale noului echipament Mimaki 5171 Plus în speranța că voi face o reclamă atractivă și eficentă.

APIIP, asociația noastră și-a propus să organizeze acest concurs pentru a ne apropia de breasla creativilor. Ți se pare o initiațiva bună?

Da, clar este o initiațiativă binevenită. Datorită acestui lucru pot apărea idei noi și puncte de vedere diferite ale conceptelor creative.

Intenționăm să completăm platforma noastră East Academy cu o secțiune de anunțuri pentru job-uri și proiecte. Sperăm într-o facilitare a contactelor în care să se întâlnească mai ușor cererea cu oferta pe un segment specializat de producție publicitară. Cum comentezi inițiativă?

Vreau să salut această idee de a completa platforma East Academy cu o secțiune de anunțuri pentru job-uri și proiecte. Acest lucru poate dezvolta o comunicare mult mai bună între creativi, partenerii din producția publicitară și clientul final.

Ce ți-a plăcut până acum la evenimentul EAST ACADEMY AWARDS și ce nu?

Cel mai mult mi-au placut brief-urile și structura lor însă evenimentul s-ar fi putut desfașura pe o perioada mai lungă și poate cu o varietate mai mare a temelor. Poate pentru ediția viitoare a acestui eveniment o mediatizare mai variată ar putea ajuta în a atrage mai mulți participanți.

Aici am și eu un punct de vedere fiind implicat în organizarea concursului. Noi cei din asociația APIIP, căutăm creativi rapizi adaptați la ce se întâmplă pe piață în prezent când toți clienții ne cer viteză de reacție și termene scurte de livrare. Perioada pentru depunerea proiectelor EAA a fost 23 iunie – 30 august (69 zile). Nu am nici un client dispus să aștepte pentru un proiect mai mult de 30 de zile. Ce teme de concurs ne sugerezi pentru o ediție viitoare și unde putem vedea portofoliul tău de lucrări?

Pentru următorul concurs aș propune o temă de branding folosind tehnicile de producție cele mai noi din acel moment astfel încât designul final să poată fi unul inovativ/realizabil/funcțional dar să aibă și un discurs coerent care să convingă. Cum s-ar spune design-ul care nu vinde se numește artă iar ceea ce facem noi nu va ajunge la muzeu ci cel mai probabil într-un coș de gunoi 🙂

https://www.behance.net/sibiceanu