Dialog interviu între Marius Buiculescu și Silviu Papuc

Dialog interviu între Marius Buiculescu și Silviu Papuc

Silviu, ai câștigat premiul Print Center cu proiectul ’’Printează-ți visul’’. Să facem cunoștință. Te rugăm să ne spui ceva despre viața ta profesională și personală. Cu ce te ocupi în prezent, unde locuiești. Cum ai auzit de concursul nostru și ce te-a determinat să participi?

În prezent mă ocup cu arhitectura, design interior și designul de produs. Totodată parcurg și progresez în alte domenii conexe: video mapping, animație, graffiti, randering, modelare 3d, scenaristică. Sunt pasionat de tot ce înseamnă vizual și încerc să-mi conturez activitatea în această direcție. Despre concurs am aflat de pe facebook.

Ce te-a inspirat pentru conceptul ales?

Mai în glumă, mai în serios, am reflectat asupra unor ipoteze legate de eșecul în anumite meserii. De exemplu: Ce face un doctor dacă operația nu a avut succes? Ingroapă pacientul. Ce face un bucătar dacă nu i-a reușit ciorba? Adaugă smântană și condimente. Dar arhitectul ce face când, dintr-o eroare de proiectare, rezultă un spațiu nefolosibil, un colț urât? Pune o plantă.

Bucureștiul are numeroase clădiri fără o expresie arhitecturală de calitate. Am ales bulevardul Ștefan cel Mare care subliniază acest exemplu. Ca atare mi-am imaginat că o astfel de intervenție cu multă vegetație care nu doar că ar masca toate clădirile termoizolate și vopsite în combinații de culori nestudiate, ci dimpotrivă, bulevardul ar putea deveni un spațiu public plăcut. Un spațiu prin care să te plimbi cu bucurie. Ideea merge mai departe cu o tentă ecologică în sensul că pe clădiri se vor monta turbine eoliene și panouri solare, oamenii vor circula mai mult pe bicicletă și nu cu mașina. Infrastructura mijloacelor de transport în comun va fi mult mai bine gândită pentru a micșora numărul mașinilor personale. Vegetația de pe fațadele blocurilor va dezvolta un ecosistem tonic și dinamic. Toate acestea ar urma să schimbe nivelul de poluare din capitală, făcând dintr-un București sumbru un oraș colorat natural, vesel și cu un aer proaspăt bun de respirat. Așa arată visul meu pentru anul 2020.

APIIP, asociația noastră și-a propus să organizeze acest concurs pentru a ne apropia de breasla creativilor. Ți se pare o initiațiva bună?

Sigur da! Cu cât mai multe concursuri cu atât mai bine pentru că scot valorile din anonimat.

Intenționăm să completăm platforma noastră East Academy cu o secțiune de anunțuri pentru job-uri și proiecte. Sperăm într-o facilitare a contactelor în care să se întâlnească mai ușor cererea cu oferta pe un segment specializat de producție publicitară. Cum comentezi inițiativă?

Inițiativa este binevenită. Orice aport care promite facilitarea contactelor între cei care pot și cei care vor o să sporească proiectele prin care să evoluăm în țara asta. Vă rog să porniți cât mai repede!

Ce ți-a plăcut până acum la evenimentul EAST ACADEMY AWARDS și ce nu?

În primul rând mi-au plăcut temele propuse, acestea fiind motivul principal care m-a motivat să particip la concurs. În al doilea rând am apreciat comunicarea și suportul primit pentru detaliile legate de concurs. De asemenea rezultatele finaliștilor de la fiecare secțiune, au fost executate excelent. Remarcile negative nu intră în discuție.

Ce teme de concurs ne sugerezi pentru o ediție viitoare?

Cred că trebuie păstrată tema ‘’Printează-ți visul!’’ cu referire la viitorul urban din anii 2020-2030. Aș dori ca într-o zi EAST ACADEMY AWARDS să devină o sursă de inspirație și de idei care pot fi puse oricând în practică de oricine dorește cu adevărat să facă viața românilor mai frumoasă în România…

www.printcenter.ro