Marius si Matius

ARHITECTOCRAȚIA – dialog eseu între MARIUS și MATIUS

MARIUS și MATIUS gestionează concursul EAST ACADEMY AWARDS destinat arhitecților și creativilor din advertising. Un concurent poate câștiga până la 2000 de euro. Miza este contextualizată pe site-ul oficial www.eastacademy.eu

MATIUS, avem prea puțini arhitecți înscriși în concurs. Ești un arhitect de succes care cunoaște bine breasla. Spune-mi te rog, câștigați atât de mult încât pentru voi 1000 sau 2000 de euro nu reprezintă o atracție?

Fără îndoială, sumele sunt rezonabile în raport cu complexitatea celor 5 teme și cu gradul de detaliere pe care l-ar presupune etapa de concept.  Eu cred că arhitecții devin din ce în ce mai sceptici și mai puțin atrași de participarea la concursuri, pe măsură ce avansează în carieră. Aici sunt mai multe posibile motive: fie lipsa timpului, fie scăderea încrederii în ideea de concurs, fie dimensiunea scăzută oferită de organizator, a impactului în media. Ceea ce nu reușește însă sa înceteze să mă amuze cumva este că, deși multi dintre juniori nu au încă un portofoliu, iar câștigarea unui concurs le-ar crește șansele unui bun start în carieră, totuși participarea lor este foarte mică. Explicațiile pe care le văd sunt: fie nu toți au experiența livrării ne-împinși de la spate, nedădăciți de către un îndrumător/profesor/mentor, fie scăderea entuziasmului.

Banii ca banii, vin și pleacă însă reputația rămâne. Competiția stimulează sau sperie arhitecții?

Competiția între creativi în general, ceea ce include evident și arhitecții, este o luptă extrem de dură și lasă urme adânci în orgolii personale, ceea ce îi va face ulterior să refuze participarea fără alte explicații. Nu intră și PUNCT. Închid ferm orice posibilitate de dialog, iar aceastăa reacție mă face să regăsesc fragmente din modul de abordare a medicilor, unde nu știu să existe o tradiție a concursurilor ci se simte mai curând o înclinație spre cercetare, spre 'descoperire' individuală. Cred că multor arhitecți le este mai ușor să înscrie în concursuri (Bienala) proiecte deja finalizate, nu să intre în concursuri pe teme necontractate. Diferența poate majoră față de alte bresle creative constă în latura tehnico-economico-funcțională a soluțiilor propuse în competiție, ceea ce complică și mai mult grila de departajare a unei idei și implicit crează frustrări între participanți.

Arhitecții suferă de impresie. Este asta o maladie sau o aspirație neonorată pe scara socială?

Unii se nasc suferinzi, alții dobândesc 'boala' în formarea universitară, alții o mimează în situații de potențial conflict. Cred că în ansamblu suntem priviți drept o breaslă educată și elitistă, în special grație înaintașilor și sporadic a unor vârfuri contemporane. Dar dacă privim în jurul nostru ne dăm seama că nu prea ne mai permitem luxul să suferim de 'impresie', rezultatele dezastruoase ale spațiului construit ni se datorează într-o mare proporție și nouă ca breaslă.

Se schimba rolurile. In continuare MATIUS pune întrebările și MARIUS răspunde

Se simte cumva o legătură între emisiunile MASTERCHEF și o creștere a nivelului de ‘’cultură a mesei’' în rândul maselor. Crezi că același tip de concursuri ar putea realiza o educare a maselor în domeniul amenajării interioare și al publicității?

Răspunsul meu este NU. Concursurile nu educă masele ci informează și antrenează atenția unei audiențe limitate. Ce vedem la televizor sunt modele importate și licențiate, destinate strict pentru entertainment. Vrei să apelezi la cel mai eficient mijloc de educație în masă, las-o baltă. Așa ceva nu există. Masa nu poate fi educată ci doar influențată. Nici măcar modelul social răposat nu a reușit asta pentru simplu fapt că nu suntem uniformi nici măcar aspirațional.

Zilnic, în industria publicitară se fac probabil sute de oferte. Câte dintre aceste oferte se luptă în creativitatea soluțiilor mai degrabă decât în preț, termen de livrare, termen de plată? Ar putea fi producătorii un generator (la sursa) de competitivitate creativă? 

Candva circula un banc despre milițieni. În care mână e bila și o mână era deschisă. Nu vei găsi nici o grilă de punctaj în achiziții care să aprecieze creativitatea. Criteriile de alegere se vor împarți mereu între parametri menționati. Creativitatea competitivă o întâlnim numai în concursuri. De aceea invit pe cei care vor să confirme în primul rând față de sieși să se înscrie în concursul nostru…

Există o breaslă creativă cu o misiune socială mai ingrată decât a arhitecților? 

Da, politicienii…